Кадри: Фейсбук, Володомир Зеленски и РИАПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски обяви,

...
Кадри: Фейсбук, Володомир Зеленски и РИАПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски обяви,
Коментари Харесай

Започна руската офанзива в Донбас в Украйна

Кадри: Facebook, Володомир Зеленски и РИА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че съветската атака в Донбас е почнала. Става дума за огромна военна интервенция в източния район. " Днес можем да потвърдим, че съветските войски започнаха борбата за Донбас, която подготвяха отдавна. Голяма част от съветската войска към този момент е съсредоточена в това нахлуване ", сподели президентът в изключително послание, оповестява БГНЕС.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще проведат среща с други държавни глави поради новата атака на съветските войски в Донбас. Срещата е планувана за вторник. Ръководителите на Франция, Германия, Англия, Канада, Италия, Полша, и Румъния също ще вземат присъединяване в срещата. На нея ще участват и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Руската войска разгласи, че е унищожила огромен склад с задгранично оръжие до Лвов. Оръжието е преди малко доставено в Украйна. Складът е един от 16-те украински военни обекта, които Русия твърди, че е унищожила в понеделник. Руски самолети удариха логистичен център, съдържащ " огромни партиди задгранично оръжие, доставени в Украйна през последните шест дни от Съединени американски щати и европейски страни ", и ги " унищожиха ", сподели представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Най-малко осем цивилни починаха при офанзиви в конфликтните източни украински райони Донецк и Луганск, оповестиха локалните управляващи.

Четирима починаха при опит за бягство от град Кремина, който съветските сили превзеха по-рано в понеделник. Други четирима починаха при съветски бомбардировки в прилежащия район на Донецк, сподели регионалният шеф Павло Кириленко.

Пет " мощни " съветски ракети удариха западния град Лвов, като убиха минимум седем души, а осем бяха ранени, настояват локалните управляващи.
При съветски обстрел в Харков, вторият по величина град в Украйна, починаха минимум трима души.

Европейският съюз осъжда " безразборния и противозаконен обстрел на цивилни " от съветските сили, съобщи висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. „ Атаките против Лвов и други градове в Западна Украйна демонстрират, че никоя част от страната не е пощадена от безсмисленото нахлуване на Кремъл “, сподели той.

Руският президент Владимир Путин удостои с почетно звание бригада, упрекната от Украйна във " военни закононарушения " и всеобщи убийства в град Буча.

Указ, подписан от Путин, дава на 64-та мотострелкова бригада званието " гвардейска " за отбрана на " родината и държавните ползи " и възхвалява " всеобщия подвиг и героизъм, непримиримост и храброст " на нейните членове.

Руската държавна телевизия излъчи видеозапис на двама мъже, разказани като хванати британци, които желаят да бъдат разменени за Виктор Медведчук - покорен от Украйна олигарх, непосредствен до съветския президент Владимир Путин.

Украинските служби пък разгласиха видеозапис на Медведчук, който желае да бъде сменен за украински цивилни и бойци - военнопленници от Мариупол.

Украйна съобщи, че стопира евакуацията на цивилни от градовете в източната част на страната. Евакуацията е неразрешена за втори следващ ден.

„ В нарушаване на интернационалното филантропично право съветските войски не стопират да блокират и обстрелват филантропични направления “, написа вицепремиерът Ирина Верещук в обществените мрежи.

Повече от 4,9 милиона украинци са избягали от страната си след съветската инвазия, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, ВКБООН.

4 934 415 украинци към този момент са напуснали дома си, - това е с 65 000 повече спрямо предходния ден.

Около 200 000 чиновници на задгранични компании в Москва могат да изгубят работата си поради глобите, наложени в отговор на нашествието на Русия в Украйна, заяви кметът на града. Сергей Собянин подсети, че предходната седмица управляващите са одобрили стратегия за 41 милиона $ за поддръжка на заетостта в съветската столица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР